Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 943 6281
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 943 6281

Szakmai nap Dunapatajon

dunapataj_szakmai_nap.jpg

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársai 2023. október 27-én szakmai napon vettek részt Dunapatajon, melynek központi témája a Szelidi-tó állapota és jövőképe volt.  A bevezető prezentációt igazgatóságunk Belvízvédelmi és Öntözési Osztályának kiemelt műszaki referense Koch Gábor tartotta meg, a meghívott szakértőktől és igazgatóságunk munkatársaitól pedig előadásokat hallhattunk a természetvédelmi feladatokról, a Szelidi-tó sóháztartásának és vízminőségének változásairól, illetve a tóra jellemző alga fajösszetétel alakulásáról.

Az igazgatóságunk területén elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló tó jövője nem csak a rekreációs célú használat és ökológiai értékei miatt lényeges kérdés, hanem a víztest adottságainak megőrzése céljából is, hiszen különleges kémiai összetétele miatt egyedinek számít országunkban. Az elmúlt néhány évben a tó magas sótartalma drasztikus csökkenésnek indult, mely nem példa nélküli. Bár a korábbi, antropogén hatások miatt bekövetkező kiédesedés közeli állapotot sikerült visszafordítani, a fennálló helyzet újabb kihívást jelent. A sótartalom jelenlegi csökkenésének okai még nem tisztázódtak, de vélhetően többek között a talajvízszint csökkenése is befolyásolhatja azt. Ehhez kapcsolódóan a jelenlévő geofizikus szakértőtől rövid bemutatást hallhattunk a felszín alatti víztározás lehetőségeiről.

Ahhoz, hogy megértsük a tóban történő változásokat és megoldást találjunk korábbi állapotának helyreállítására, tisztában kell lennünk annak kialakulásával és a hosszútávú múltjában lezajlott folyamatokkal. A tó egy láp-tó elszikesedésével jött létre, azonban ennek alátámasztására és további szélesebb körű ismeretekhez az üledék izotópos vizsgálatára és minőségének elemzésére van szükség.

Felmerül a kérdés, hogy milyen állapotában szeretnénk megőrizni ezt a vizes élőhelyet, hiszen ma már nem csak az ott kialakult értékes ökoszisztéma megtartása, hanem az üdülési célú használat miatt is kiemelkedő szerepe van.