Elfelejtett melioráció - Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés

Az ADUVIZIG, az MHT Bács-Kiskun megyei Területi Szervezete, az MHT Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztálya, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az ICID Magyar Nemzeti Bizottság közös szervezésében került megrendezésre a hagyományos Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés 2017. április 26-án. A rendezvény helyszíne az idén is az ADUVIZIG Kunszentmiklósi Szakaszmérnöksége volt.

 

 

 

A 31. alkalommal megrendezett kerekasztal beszélgetésen Telkes Róbert, az ADUVIZIG igazgatója köszöntő szavai után Dr. Váradi József (elnök, Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztály), az ülés vitavezetője a témaválasztásról elmondta, hogy a szakma, és a kormány is érdeklődik a melioráció felélesztése iránt.


Dr. Szalai Sándor (ICID Magyar Nemzeti Bizottság) előadásában nemzetközi kitekintést adott a témában. Európai Uniós szinten megfigyelhető, hogy egyre nagyobb mezőgazdasági termelést egyre kisebb területeken kell megvalósítani. A tendencia az éghajlatváltozást figyelembe véve viszont az, hogy egyre több növényt kell öntözni a termésbiztonság érdekében.

Kolossváry Gábor (OVF) a hazai meliorációról beszélt. Elmondta, hogy 2016-ban egy OVF által szervezett felmérési program indult, amely arra irányult, hogy a meliorációval kapcsolatban hol lehet a meglévő adatokhoz jutni, mi szolgáltathat alapot az esetleges felmérésekhez, lehetséges-e meglévő rendszerek működésbe hozása.


Bozán Csaba (NAIK ÖVKI) a fenti felmérés tapasztalatairól számolt be. Azt vizsgálták, hogy hol találhatóak az egykori meliorált területek, azokat hogyan lehetne adatbázisokba szerkeszteni, állapotukat felmérni. A tapasztalatuk az volt, hogy a vizsgált Szarvas környéki 1800 ha-nyi területen 80 %-os hatékonysággal működnek a drének, úgy, hogy sokszor a tulajdonos nem is tud róluk. Gondot okoz, hogy esetenként eltűntek a kivezető csövek, vagy nehéz megtalálni őket, illetve már az információ szerzést is megnehezíti a sok tulajdonos kérdése. Felmerült a távérzékelés módszerének alkalmazhatósága.


Lőrincz Róbert felkért hozzászólásában a FETIVIZIG területi tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy a VIZIG belvíz-veszélyeztetett területein valósult meg a melioráció. A meliorált területek nagy része ma üzemképtelen, a drénhálózat tönkrement. Hozzászólásában a helyi szintű megoldásokat szorgalmazta, ha van igény, helyre kell állítani és üzemeltetni a dréneket, azonban azokat a területeket, ahol káros volt a melioráció, ki kellene hagyni. Vannak területek, amelyek művelését fel kellene adni.


Elhangzott a hozzászólások során, hogy az az öntözés elsősorban agrotechnikai elem, a vízügy szerepe a víz rendelkezésre állásának megoldása. A földhasználati kérdések nem vízgazdálkodási kérdések, az öntözés ügye nem a vízügyön múlik.
Összegzésként megállapításra került, hogy az FM és a BM együttműködése kell a mezőgazdasági öntözési és meliorációs programok indításához. A kormányzati szándék tisztázása fontos, annak ismeretében a szakmai kérdések megoldhatóak. A kerekasztal nem oldotta meg a problémákat, de „asztalra tette”, folytatván az OVF által elkezdett előkészítési munkákat.

 

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.