Dunai árhullám - 2018. január 8.

A Duna osztrák és bajor vízgyűjtőjén az elmúlt másfél hétben a hazánkban is tapasztalt, az ilyenkor szokásosnál enyhébb időjárás volt a jellemző. Az enyhe időjárás mellé jelentősebb csapadéktevékenység, valamint hóolvadás is társult, mely kisebb áradást idézett elő a Dunán és annak néhány németországi mellékfolyóján (Altmühl, Naab, Regen, Isar). A kialakult hidrometeorológiai helyzet hatására kisebb árhullám vonul le a Dunán, mely az ilyenkor szokásosnál magasabb, de a rendelkezésre álló előrejelzések (Országos Vízjelző Szolgálat, www.hydroinfo.hu) alapján árvízvédelmi készültségi szintet el nem érő vízszintek mellett tetőzik a folyó magyarországi szakaszán. Az árhullám Bajánál várhatóan szerdán éri el maximumát 625 cm-es vízállással.

Az áradás hatására a folyószabályozási művek víz alá kerülnek, a mellékágak és a holtágak vízszintje is megemelkedik és a hullámtér alacsonyabban fekvő területei elöntésre kerülhetnek. A megemelkedett vízszintek következtében a folyó által szállított uszadékok nagyobb számú megjelenésére kell számítani. Kérjük az érintetteket, hogy a megnövekedett uszadék mennyiség miatt fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek a folyón és mellékvizein, továbbá kiemelt figyelmet fordítsanak az úszóműveik üzemeltetésére.

A Dunán levonuló árhullám következtében Érsekcsanádnál a Sárközi-I. főcsatornából a gravitációs vízkivezetési lehetőség megszűnt. Ennek következtében a főcsatornán a belvízszintek megemelkedtek, Dunába való bevezetésük csak szivattyúzással biztosítható. A belvizek szivattyús átemelése érdekében 2018.01.07-én 18:00 órától II. fokú belvízvédelmi készültség került elrendelésre az Érsekcsanádi szivattyútelepre.