Tájékoztató a Dunán előrejelzett árhullám levonulásáról - 2018.06.14.

A Duna osztrák és bajor vízgyűjtőjén az elmúlt napokban a hazánkban is tapasztalt, jelentős mennyiségű csapadék hullott. A kialakult hidrometeorológiai helyzet hatására kisebb árhullám vonul a Dunán, mely a rendelkezésre álló előrejelzések (Országos Vízjelző Szolgálat, www.hydroinfo.hu) alapján készültségi szintet el nem érő vízszintek mellett tetőzik a folyó magyarországi szakaszán. Az árhullám Bajánál várhatóan 2018. június 18-án 500 cm-t meg nem haladó vízállással fog tetőzni.


Az áradás hatására a folyót jellemző áramlási jelenségek erősödésére, a mellékágak vízszállításának a megnövekedésére és a hullámtér alacsonyabban fekvő területeinek a részleges elöntésre lehet számítani. A megemelkedő vízszintek következtében a folyó által szállított uszadék mennyisége is várhatóan megnövekszik. Emiatt fokozott figyelemmel, körültekintően kell a Dunán közlekedni, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani Dunán található úszóművek üzemeltetésére, ugyanis azok elsodródhatnak, illetve kár keletkezhet bennük.


A Margitta-szigeti és az Igali szivattyúzott belvízrendszerben az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a vízszintek jelentősen meghaladták a mértékadó belvízszinteket, veszélyeztetve ezzel a belvízelvezetést Homorúd, Dávod, Hercegszántó községek területéről. Az előrejelzések szerint is további csapadéktevékenység várható. A vízelvezetés biztosítása érdekében a Karapancsai és a Hercegszántói szivattyútelepeken 2018.06.14-én 06:00 órától I. fokú belvízvédelmi készültségben történik a többlet vizek befogadóba történő átemelése.