Extrém kisvízi állapotok a Dunán

A felső-dunai részvízgyűjtők időjárását július közepe óta döntően anticiklonális hatások alakítják, ezért a Duna alpesi részvízgyűjtőin és Bajorországban egyaránt csapadékszegény idő uralkodik. Az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) tájékoztatása szerint Ausztriában a júliusi csapadékösszeg helyenként akár 50-75%-kal is elmaradt a sokévi átlagtól.

 


Az augusztus eleji mérsékelt csapadéktevékenységet követően a Keleti-Alpok és a németországi részvízgyűjtők térségében szokatlanul szárazra fordult az időjárás: augusztus 14. óta a Duna alapvízhozamának döntő hányadát adó Inn, Traun és Enns folyók részvízgyűjtőire átlagosan mindössze 4-6 mm csapadék hullott.
A fenti hidrometeorológiai helyzet hatására a Duna magyarországi szakaszán tartósan alacsony vízállások alakultak ki. Az augusztus közepe óta tartó száraz felső-dunai időjárás következményeként az egyébként is alacsony vízszintek tovább csökkentek: ma reggel a Dunaújváros és Baja közötti szakaszon példátlanul alacsony, az eddig valaha mért legkisebb vízállásokat (LKV-kat) is alulmúló értékeket rögzítettek a vízrajzi szakemberek.

 


A ma reggeli vízállás Dunaújvárosban 4, Dunaföldváron 2, Pakson 10, Domboriban 4 centiméterrel múlja alul a valaha mért legkisebb vízállást.
A bajai vízmércén ma reggel 7 órakor 50 cm volt a vízmérce állása, ami ugyancsak kevesebb, mint az eddigi minimum: ezzel az értékkel megdőlt a 2003. augusztus 31-én és szeptember 1-jén rögzített 51 cm-es rekord.
Kiemelendő, hogy a jelenlegi vízállás jelentősen alacsonyabb az ilyenkor szokásos értéknél. A bajai vízmérce vonatkozásában az elmúlt 30 év legalacsonyabb augusztusi vízállásainak átlagértéke 193 cm, azaz közel másfél méterrel magasabb a mostaninál.
Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint az előttünk álló 3 napban további kismértékű apadásra kell számítani, azaz akár ismét megdőlhetnek a mai napon rögzített rekordok.
A jelzések szerint a Duna felső vízgyűjtőin (elsősorban az Inn, a Traun és az Enns folyó részvízgyűjtőin) csak holnaptól várható számottevő csapadék. A prognózisok a jelzett csapadéktevékenység beválása esetén árhullám kialakulását vetítik előre, ugyanakkor a várható vízszintemelkedés csak augusztus 27-én érheti el Baja térségét.

 

Összeállította:
Dukai Dávid
vízrajzi osztályvezető