Kisvízi helyzetkép Baja térségében - 2018.10.26.

A ma reggeli adatok alapján Baján ismét megdőlt a legkisebb vízállás rekordja: reggel 7 órakor 32 cm volt a bajai vízmérce állása.
Az idei év második felében kialakult kisvizes időszak rendkívüli voltát jól szemlélteti, hogy míg az 1878 óta tartó méréstörténet során a bajai vízrajzi állomáson korábban soha nem volt példa arra, hogy a 100 cm alatti kisvizek tartóssága meghaladja az 50 napot, addig az idei évben a mai már az 52. olyan nap, amikor a vízállás nem éri el a 100 cm-t.

 


Az elmúlt napokban a lefolyásképződés szempontjából meghatározó felső-dunai részvízgyűjtőkön - különösen az Inn, Traun és Enns folyók vízgyűjtőjén – számottevő mennyiségű, helyenként az 50 mm-t is elérő csapadék hullott, aminek hatására árhullám alakult ki a Duna felső szakaszán. Az árhullám, amely véget vet az extrém kisvizes időszaknak, ma reggelre elérte Budapest térségét, és a jelzések szerint Baja térségében holnaptól fogja éreztetni hatását. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint Bajorországban, a Keleti-Alpokban és Morvaországban további csapadéktevékenységre kell számítani, ami tovább növeli a Duna vízhozam-utánpótlódását. Baja térségében a következő napokban folyamatos lesz az áradás: 5 nap múlva 231 cm-es vízszint várható.

Összeállította:
Dukai Dávid
vízrajzi osztályvezető